duminică, 20 aprilie 2008

Mitul efectului apei asupra organismului - spulberat


O echipă de cercetători din Statele unite, din care face parte şi un specialist urolog român, a catalogat drept mit ideea de a consuma zilnic mari cantităţi de apă, indicând că nici măcar nu se ştie de unde a apărut această recomandare, informează telegraph.co.uk.
Medicii Dan Negoianu şi Stanley Goldfarb, de la secţia de urologie a Universităţii din Pensylvania, au trecut în revistă, mai multe studii asupra recomandării de a bea zilnic minim opt pahare de apă (1,55 l de apă) pentru a elimina toxinele din corp, a preveni creşterea greutăţii şi a îmbunătăţii aspectul pielii.
Autorii acestui studiu, publicat în Journal of the American Society of Nephrology, spun că nu există probe concrete care să demonstreze că un consum zilnic mare de apă este benefic pentru sănătate.
„Într-adevăr, este neclar de unde a apărut această recomandare”, spun cercetătorii, care adaugă că doar persoanele care trăiesc în zone cu climă caldă şi uscată sau atleţii ar trebui să mărească numărul de pahare de apă consumată zilnic.
Unele studii sugerează că un consum mare de apă ajută organismul să elimine sărurile şi ureea. Însă nici un studiu nu a scos la iveală vreun beneficiu concret al creşterii consumului de apă.
Negoianu şi Goldfarb au mai analizat ideea potrivit căreia un consum mai mare de apă reduce pofta de mâncare şi contribuie la apariţia saţietăţii şi spun că probele sunt neconcludente.
Specialiştii spun că nu s-au efectuat studii clinice corecte care să măsoare efectele cantităţii de apă consumată asupra menţinerii greutăţii corporale.
Unii cercetători spun că persoanele care nu beau suficientă apă suferă de migrene, însă studiile asupra acestei asocieri, sunt, de asemenea, neconcludente.
Un singur studiu a fost efectuat asupra acestei asocieri, însă rezultatele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
De asemenea, apa a fost declarată elixir pentru îmbunătăţirea aspectului pielii. Autorii spun că deşi deshidratarea poate scădea fermitatea pielii, niciun studiu clinic nu a demonstrat că un consum crescut poate îmbunătăţii aspectul acesteia.
Studiile analizate de Negoianu şi Goldfarb nu au scos la iveală vreun beneficiu clar al consumului crescut de apă, însă nu există probe care să ateste nici lipsa de beneficii.
În medie, corpul consumă zilnic între 1 şi 1,5 litri de apă şi o cantitate mai mare în perioadele cu temperaturi mari sau când se practică un sport. Pierderea lichidelor din organism trebuie completată, însă nu e necesar să se bea aceeaşi cantitate de apă, pentru ca şi alimentele conţin acest element.
Un consum prea mare de apă poate strica echilibrul sărurilor din organism, provocând apariţia „intoxicaţiei cu apă”, care poate fi fatală.
(Ştire preluată de pe portale de ştiri difuzate pe Internet)

Niciun comentariu: